Jaro s ARTE
Potrava duše & těla (5/20)
Gastronomie podle Chardina a jeho obrazu "Kachna s pomerančem". Francouzský cyklus ARTE (Premiéra). Navštívíme srdce pařížské čtvrti Le Marais v Muzeu lovu a přírody, kde máme schůzku s šéfkuchařem Pierrem Gagnairem. Vybral si plátno z roku 1730, jež autor Jean Simeon Chardin pojmenoval Kachna s pomerančem, a konstatuje: "Vaření je z pětadevadesáti procent řemeslná práce.
A pak je tam ještě ohromná maličkost, kterou využívají jen vyvolení, a tou je umělecký cit“. Francouzský malíř Chardin proslul vybroušeností svých obrazů; proslavil a povznesl na vyšší úroveň žánr zátiší. V Gagnairové kuchyni jeho restaurace v Berlíně se divoká kachna s pomerančem z Chardinova obrazu už brzy přestěhuje na talíř.
Vysílání: 21.3., 21.45 hod., ČT art, Jaro s ARTE
Opakování: 23.3., ČT art., 27.3., ČT art
TIP!
Časopis 32 (2003) - rubriky
Časopis 32 - sekce
DIVADLO
Filmové násilí v Národním divadle
Jako naprostý šílenci – hra z dílny Williama Mastrosimoneho přichází na další českou scénu. Po Českých B celý článek
HUDBA
Massive Attack na Creamfields
Kam přijede skupina Massive Attack, tam je vyprodáno. Láme jeden rekord za druhým. Kdo viděl jejich koncert, h celý článek
OPERA/ TANEC
Rockquiem chaotické
Ve Smetanově síni Obecního domu se v neděli 3. srpna 2003 odehrála premiéra hudebně-scénického projektu Rockqu celý článek